Terkotanie pedału sprzęgła
Zwiń
X
-
A poco poduszkę pod skrzynią to nie ten element tylko poduszkę skrzyni biegów inaczej łoże się to nazywa tak wymieniałem kilka razy spróbuj wpierw popuścić śruby i przesunąć skrzynię w prawo też pomaga i nie trzeba wymieniać poduszki
Zostaw komentarz:
-
-
Wyobraź sobie, że ŻADNEJ !!!!!!!
Sprawa była z góry przemyślana. Tak jak wcześniej pisałem za każdym razem na przeglądach zgłaszałem ten problem i prosiłem aby było to odnotowane w zleceniu. Wiedziałem, że nic z tym nie zrobią ale ślad pozostawał i miałem nadzieję, że kiedyś się to przyda. Nie myliłem się. Gdy rozpocząłem korespondencję e-mail z Serwisem w pierwszym mailu dokładnie opisałem mój problem od samego początku gdy zakupiłem pojazd. Intencją tego maila było przekonać SERWIS, że jestem lojalnym nieprzypadkowym klientem i że zakup SKODY był całkowicie przemyślaną decyzją. Przytoczyłem argumenty na udowodnienie tej tezy - bardzo grzecznie na zasadzie - ja was szanuję, eksploatuję samochód tak jak zalecacie a wy co w zamian proponujecie. Mail miał dwie i pół strony A4 pisanej ręcznie. No i opłacało się. Przydzielono mi osobistego doradcę serwisowego, który prowadził sprawę i o postępach miał zdawać relację Kierownikowi Serwisu. Resztę Oni prowadzili - korespondencja ze Skodą Auto Polska. Sama sesja przygotowawcza trwała trzy godziny w Serwisie (zdjęcia; nagrania odgłosów itp.).
Nie liczyłem na całkowite pokrycie kosztów ale na partycypację w tym - a tu taka miła wiadomość - pokryli wartość części, usługę i dwa razy wjazd na Serwis. Podczas odbioru zapytałem się, czy mogą mi podać kwotę, jaką zaoszczędziłem - oczywiście podali - około 4 000 zł.
Tak, jak wcześniej pisałem samochód ma 5 lat, przejechane ponad 90 000 km i jest poza wszelkimi gwarancjami. Mechanicy w Serwisie z góry wydali werdykt, że nie da się tego załatwić pozytywnie ponieważ samochód jest już wiekowy - a jednak nie mieli racji. Idzie załatwić takie rzeczy - Serwisy dysponują GESTEM DOBREJ WOLI WOBEC KLIENTA tylko trzeba ich przekonać aby go zastosowali.
Zostaw komentarz:
-
-
A ile skarg napisałeś do Producenta w tej sprawie ze aso Przy takim przebiegu i 5 latach postanowili wymienić
Zostaw komentarz:
-
-
Witam
Jestem posiadaczem SO III benzyna 1,4/140 KM z 2013 kupiony w Salonie. Moja historia w tym temacie trwała praktycznie od początku - czyli od drugiego dnie po odbiorze samochodu (lipiec 2013). Napisałem TRWAŁA ponieważ obecnie mam już trzeci zastaw sprzęgła (tarcza, docisk i łożysko), tarcza bez "x", przejechałem na nim ponad 1000 km - i NIC. Błoga cisza, sprzęgło chodzi aksamitnie i w końcu po pięciu latach słyszę jak silnik pracuje bez dodatkowych, frustrujących odgłosów.
Jak to zrobiłem - przeczytałem wszystkie Wasz posty i stwierdziłem, że mam dokładnie taki sam problem jaki opisujecie. Zgłosiłem ten problem w ASO najpierw osobiście (wcześniej także to robiłem podczas przeglądów, ale byłem zbywany stwierdzeniem "TE TYPY TAK MAJĄ") a później formalnie na zasadzie korespondencji e-mail.
Wyobraźcie sobie, że ASO CENRTUM POZNAŃ stanęło na wysokości moich oczekiwań i w październiku 2018 r całkowicie nieodpłatnie wymieniło mi wadliwe w/w elementy. Nadmienię, że samochód ma obecnie pięć lat i przejechane ponad 90 000 km.
Brawo SERWIS - przywrócili mi wiarę w tą instytucję i tak właściwie w koncern VW. Polecam ten serwis - o ile rozmawia się z nimi w merytoryczny sposób, to można się dogadać.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez Dostis Zobacz wpisCałość kosztowała mnie 1800 zł, sprzęgło załatwiał serwis. Generalnie przedzwoniłem do ok 20 serwisów szukając kogoś kto już zna temat i wie o co chodzi.
Zostaw komentarz:
-
-
Całość kosztowała mnie 1800 zł, sprzęgło załatwiał serwis. Generalnie przedzwoniłem do ok 20 serwisów szukając kogoś kto już zna temat i wie o co chodzi.
Zostaw komentarz:
-
-
To ostatecznie jaki ten numer powinien być w przypadku Luka?
Zostaw komentarz:
-
-
Witam,
Jestem posiadaczem O3 - 2013r i niestety też miałem problem z terkotaniem sprzęgła, natomiast dzięki forum mogłem się trochę o tym problemie dowiedzieć i rozeznać. Udało się wymienić sprzęgło z X w nr OE i od tej pory problem znikł, nie dość że nie ma terkotania to sprzęgło niesamowicie "lekko" chodzi i w końcu mam czystą przyjemność z poruszania się moją O3. Jedna mała uwaga dla osób chcących pozbyć się problemu po najmniejszych kosztach - niestety ale sprzęgła w hurtowniach są w większości sprzed korekty ! a więc wadliwe...
Grześ, sam koszt rozebrania sprzęgła jest tak wysoki że chyba nie opłaca się bawić w wymianę samej tarczy ?
Zostaw komentarz:
-
-
Wymieniłeś marcinw88? Orientuje się może ktoś czy można kupić samą nową tarczę sprzęgła do tego auta gdzieś?
Zostaw komentarz:
-
-
Niczego nowego nie napiszę, jako posiadacz O3 CZDA mogę tylko potwierdzić "terkotanie" na zimnym. Przebieg ok. 50k, terkotanie cały czas na jednakowym poziomie hałasu, może zimą troszkę bardziej jest to słyszalne. W ASO oczywiście temat zgłoszony i czekam... Usłyszałem już nawet, że takie zgłoszenie gwarancyjne to ryzyko z mojej strony, ponieważ jeśli rozbiorą skrzynię i okaże się, że samochód był "żyłowany" i np. tarcza sprzęgła będzie fioletowa to ja będę obciążony kosztem rozbiórki skrzyni. Śmieszy mnie to strasznie w kontekście wszystkim znanej masowo występującej wady fabrycznej. Mam nadzieję doczekać się wymiany sprzęgła i sprawdzić na własnym przypadku czy objawy ustąpią czy może pozostaną i potwierdzą, że problem leży w wałku sprzęgłowym.
Zostaw komentarz:
-
-
Witam, potwierdzam, że w silniku CZDA (1.4 TSI 150 KM MY2016) "terkotanie" również występuje sporadycznie po odpaleniu na zimnym silniku (po nocnym postoju) - auto z przebiegiem 20900 km. Nie jest głośne, bo trzeba wyłączyć radio oraz nawiew, żeby to usłyszeć. Ustępuje po wciśnięciu pedału sprzęgła i powraca znowu po jego puszczeniu. Jak już z kolei ruszę, zrobię dosłownie 20m, zatrzymam się to już go nie ma.
Jeśli chodzi o owe klikanie przy puszczaniu sprzęgła to jest to naturalny dźwięk hydrauliki....ponoć!
Tak więc jak widać zastosowanie sprzęgła 240mm nic nie dało. Ja bym obstawiał wałek sprzęgłowy mimo wszystko.
Zostaw komentarz:
-
-
Ja również nigdy nie dodaję gazu podczas zmiany biegów. Wydaje mi się, że nawet jest to błąd techniczny
Niemniej odnośnie szarpania podczas ruszania, to efekt prawie nie występuje, jeśli podczas ruszania na 1. biegu obroty są na poziomie między 1,5 a 2,5 tys., a sprzęgła nie puszczam od razu. Wtedy też nie ma efektu zduszenia silnika.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez ConradoMoreno Zobacz wpisNo tak, jak na dwójce się toczysz, 10-12 tys.?Turbo wstaje trochę później niż prospekty pokazują.
Zamieszczone przez ConradoMoreno Zobacz wpisMam wrażenie, że to szarpanie wynika z "międzygazowania"... mam takie przyzwyczajenie, że przy zmianie biegów dodaję lekko gazu i przy ruszaniu zawsze. Dziś pozmieniałem biegi bez tego gazu, z tak samo wolno puszczonym sprzęgłem i... szarpanie prawie zniknęło - tyle, że przez taką technikę jazda nie jest w ogóle dynamiczna. Jak to jest z tym gazem pomiędzy zmianą biegów w górę?
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez spj Zobacz wpisJeżeli od początku tak było, to oswój się z autem, nie Ty pierwszy masz takie odczucia. Z czasem nauczysz się auta albo przywykniesz.
Ja miałem podobne odczucia do Ciebie, a teraz albo nauczyłem się z tym obchodzić, albo przywykłem, w każdym razie już tego nie odczuwam.
Przed wbiciem wstecznego daj mu 3 sekundy z wciśniętym sprzęgłem i zobacz czy nadal zgrzyta przy jego wbijaniu.
Jeżeli to głuchy stuk, to czekaj aż się nasili i do ASO z tym. U mnie od pierwszego zgłoszenia do wymiany sprzęgła na gwarancji minęło chyba 1,5 roku, nie pamiętam teraz dokładnie. Teraz cisza.
Niskie obroty to ile dokładnie?
Mam wrażenie, że to szarpanie wynika z "międzygazowania"... mam takie przyzwyczajenie, że przy zmianie biegów dodaję lekko gazu i przy ruszaniu zawsze. Dziś pozmieniałem biegi bez tego gazu, z tak samo wolno puszczonym sprzęgłem i... szarpanie prawie zniknęło - tyle, że przez taką technikę jazda nie jest w ogóle dynamiczna. Jak to jest z tym gazem pomiędzy zmianą biegów w górę?
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez ConradoMoreno Zobacz wpisPanowie, 1.4 TSI z 2017 roku, szarpanie przy ruszaniu i zmianie z 1 na 2 bieg oraz (trochę mniejsze) z 2 na 3. Nie ważne jakby się człowiek starał płynnie puścić sprzęgło, szarpie. Przeważnie na zimnym silniku. Dodatkowo zgrzytanie przy wrzucaniu wstecznego. No i na jałowym słychać pracę sprzęgła w kabinie, swego rodzaju "klikanie", stuknięcie przy zasprzęglaniu. Może jestem przewrażliwiony, ale dodatkowo przy wolnej jeździe na niskich obrotach słychać jakby mielenie w skrzyni... wstępnie pytałem w ASO, to nie potwierdzają żadnego problemu, trzeba przyjechać, pokazać... ciekawe co stwierdzą w serwisie, ale na moje oko (ucho) coś jest na rzeczy.
Niemniej gdzieś w okolicach maja będę wymieniał olej i wtedy zgłoszę te objawy w ASO. Zobaczę co powiedzą
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez ConradoMoreno Zobacz wpisPanowie, 1.4 TSI z 2017 roku, szarpanie przy ruszaniu i zmianie z 1 na 2 bieg oraz (trochę mniejsze) z 2 na 3. Nie ważne jakby się człowiek starał płynnie puścić sprzęgło, szarpie. Przeważnie na zimnym silniku.
Ja miałem podobne odczucia do Ciebie, a teraz albo nauczyłem się z tym obchodzić, albo przywykłem, w każdym razie już tego nie odczuwam.
Zamieszczone przez ConradoMoreno Zobacz wpisDodatkowo zgrzytanie przy wrzucaniu wstecznego.
Zamieszczone przez ConradoMoreno Zobacz wpisNo i na jałowym słychać pracę sprzęgła w kabinie, swego rodzaju "klikanie", stuknięcie przy zasprzęglaniu.
Zamieszczone przez ConradoMoreno Zobacz wpisMoże jestem przewrażliwiony, ale dodatkowo przy wolnej jeździe na niskich obrotach słychać jakby mielenie w skrzyni...
Zostaw komentarz:
-
-
Panowie, 1.4 TSI z 2017 roku, szarpanie przy ruszaniu i zmianie z 1 na 2 bieg oraz (trochę mniejsze) z 2 na 3. Nie ważne jakby się człowiek starał płynnie puścić sprzęgło, szarpie. Przeważnie na zimnym silniku. Dodatkowo zgrzytanie przy wrzucaniu wstecznego. No i na jałowym słychać pracę sprzęgła w kabinie, swego rodzaju "klikanie", stuknięcie przy zasprzęglaniu. Może jestem przewrażliwiony, ale dodatkowo przy wolnej jeździe na niskich obrotach słychać jakby mielenie w skrzyni... wstępnie pytałem w ASO, to nie potwierdzają żadnego problemu, trzeba przyjechać, pokazać... ciekawe co stwierdzą w serwisie, ale na moje oko (ucho) coś jest na rzeczy.
Zostaw komentarz:
-
-
Mam ten problem od początku i postanowiłem ,że w nowym aucie nie będę wymieniać sprzęgła bo to nic nie daje ( no może w tej chwili jest inaczej) , teraz mam 90 tyś i po czterech latach sobie terkocze raz mocniej raz mniej dopiero wymienie jak biegi nie będą chciały wchodzić.
Zostaw komentarz:
-
-
Zamieszczone przez spj Zobacz wpisJestem świeżo po wymianie sprzęgła w mojej O3 1.4 TSI 140 KM CHPA.
Nr sprzęgła na które zostało wymienione to 04E141016HX a przynajmniej taki numer widniał w dokumentacji.
Na razie nic nie terkocze, ale u mnie to zdarzało się co jakiś czas i z reguły po dłuższym postoju, ale już mniej więcej od ponad półtora roku to obserwowałem.
Wg ETKI to sprzęgło montowane jest od 17.11.2015 r.
Teraz mam prośbę do jakiejś mądrej głowy na forum, nich mi wytłumaczy jaka jest różnicą pomiędzy 04E141016H a 04E141016HX, poza 1 literką oczywiście.
bez X-a na końcu - fabrycznie nowy zestaw
Modele z końcówką X - fabrycznie regenerowane zestawy.
dlatego modele z X są tańsze o kilka stówek.
Zostaw komentarz:
-
-
To ciekawa teoria, bo u mnie od czasu wymiany sprzęgła jest cisza. Gdyby to były łożyska, to grałyby dalej... chyba, że są różne rodzaje (i przyczyny) terkotania O3
Zostaw komentarz:
-
-
Ostatnio powiedzieli mi w pewnym serwisie (nie ASO), że to nie sprzęgło terkocze tylko wyrabiają się łożyska kulowe w skrzyni 8-kulkowe. Teraz podobno montują 12-kulkowe, jest lepsze podparcie i problem znika... Co o tym sądzicie?
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: